hem > ulrikas boksida > lisa alther: arvsynder
 
Arvsynder, 1981 (Originaltitel: Original Sins)

Lisa Alther har vävt ihop en roman genom att skildra fem olika människors liv. Handlingen börjar i Trädslottet, klätterträdet där fem sydstatsbarn har sin tillflykt och där de sitter och gör upp planer för framtiden. Fyra vita barn och ett svart, två flickor och tre pojkar som ännu är omedvetna om de skillnader det innebär att växa upp som svart eller vit, kvinna eller man, fattig eller rik i den amerikanska södern på 50- och 60-talen. Efter skildringen av deras uppväxt följer kapitel som beskriver livet ur varje huvudpersons synvinkel. Ju äldre De fem blir, desto mer märks skillnaderna i deras olika personligheter och vilka normer de har att kämpa mot eller leva efter.

Lisa Alther visar rasism, kvinnoförtryck och skillnader mellan sydstats- och nordstatsmentalitet utifrån flera olika synsätt. Hon beskriver hur man för att kunna se sitt samhälles norm är tvungen att kunna titta på det utifrån, ur ett annat perspektiv. Det bästa sättet att uppnå den insikten är naturligtvis att flytta till en annan plats och umgås med andra typer av människor. Med förståelsen över hur blint de flesta människor efterlever samhällsnormen och hur svårt detta är att förändra, infinner sig naturligt förhoppningen om att nästa generation ändå ska få det bättre.

Boken är bra och välskriven men personligen har jag läst så många skildringar av olika amerikaners uppväxt, att den för mig blir en upprepning av tidigare litterära upplevelser. Den är skriven på ett sätt som enlig mig var typiskt just på 70- och 80-talen och det känns "gammalt" och inaktuellt idag, även om handlingen är sann för den tiden den utspelas i och antagligen lika sann för varje annan tid - till syvende och sist är det så lite som skiljer var generation åt.

Ulrika, april 2002
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]