hem > ulrikas boksida > marianne fredriksson: den som vandrar om natten...
 
den som vandrar om natten..., 1988

De väldiga planeterna Saturnus och Jupiter möts nära jorden och samtidigt föds en ny stjärna. Detta innebär inträdet i fiskarnas tidsålder och mötet mellan motsatserna i världen. Ett Guds barn kommer att födas under den nya stjärnan och kaldéerna, astronomerna som lever i öknen sänder tre män för att besöka den lille. Pojkens korta liv och grymma död är redan känd av de visa männen i Ur. Dessa händelser bildar ramen för Marianne Fredrikssons bok, den som vandrar om natten...

Den unge kaldéern Anjalis framtid är på något sätt förknippad med gudabarnet och sänds ut i världen för att lära sig mer om den nya tiden. Han kommer att leva i Athen, Rom och Jerusalem innan hans roll står helt klar för honom. Under hela tiden skickar han redogörelser för sina iakttagelser och tankar tillbaka till sina landsmän i Ur.

I Rom möter han en liten pojke som blivit blind på grund av sorg. Anjalis känner omdelbart kärlek till den 6-årige Marcus och kommer att bli hans lärare och vän under de närmaste åren.

Genom historien om Anjalis och Marcus och de händelser som försiggår runt dessa två personer, skildrar Marianne Fredriksson en större berättelse, en som räcker vidare än de pärmar som innesluter sidorna med de skrivna orden. Vi får läsa om de stora motsatserna som lever i varje människa, glädjen och smärtan, godheten och ondskan, hoppet och rädslan. Vi får möta Gudasonen som är fylld av kärlek och hans skuggtvilling som fötts ur hat. Marianne Fredrikssons bok är fylld av många tankar och ger läsaren frågeställningar som inte är besvarade i och med att boken är utläst. Frågor om livet som det inte finns några enkla svar på, utan blir något som varje människa får ta med sig i sin fortsatta utveckling.

Ulrika, jan 2002
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]