hem > ulrikas boksida > karen blixen: den afrikanska farmen
 
Den afrikanska farmen, 2001 (Originaltitel: Den afrikanske farm, 1937)

I Den afrikanska farmen skriver Karen Blixen om sitt liv i Kenya, eller Brittiska Östafrika som området hette då. Den är inte en självbiografi i ordets vanliga betydelse. Inga datum, årtal och så vidare finns kopplade till de olika händelserna. Hon tar heller inte med de perioder som hon under dessa år tillbringade i Danmark och hon har även utelämnat annat, både händelser och personer, ur sitt liv. Den får därför läsas mer som en berättelse om tiden på farmen sedd genom konstnären Blixens ögon.

Karen Blixens språk är vackert. Vissa partier läste jag om och om igen och fascinerades dels över hennes målande beskrivningar, till känslan utförda med pensel och färg, och dels över andra meningars enkelhet, samtidigt som det de uttrycker är enormt. Bokens första mening till exempel, det tog flera lästillfällen innan jag ens kom vidare från den. "Jag hade en farm i Afrika vid foten av berget Ngong." Enkel, naiv och nästan banal men den rymmer den nordiska människans alla tankar och drömmar om ett exotiskt land, värme, möte med en främmande kultur och en för många ouppnåelig tillvaro. Allt detta rymmer hon i en kort, anspråkslös mening.

En bok om ett fascinerande liv och en stark kvinna. Jag såg nyligen filmen "Mitt Afrika", där Meryl Streep spelar rollen av Karen Blixen, och jag blev väldigt besviken. Hollywood har på ett par timmar lyckats ta ifrån Blixen all hennes styrka, mod och självständighet och förvandlat henne till ett "våp". Blixen var en mycket god skytt, hon hann knappt anlända till Afrika innan hon begav sig ut på sin första jaktsafari, hon lärde sig snabbt swahili för att kunna tala med urbefolkningen, som hon också hade mest umgänge med, hon sa vad hon tyckte och tänkte och hon var väldigt kritisk mot England och flertalet engelsmän i den brittiska kolonin. Skippa filmen och läs boken, är mitt tips. Om du ser filmen, gör det för de vackra naturscenernas skull.

En bok som kan läsas i anslutning till Den afrikanska farmen, är hennes brev hem till Danmark som finns publicerade. Boken heter Breven från Afrika 1914-1931 och där möter man mer av den verkliga personen Karen Blixen, än den ganska skönlitterära bild man får i Den afrikanska farmen. Läs båda!

Ulrika, maj 2007
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]