hem > ulrikas boksida > kerstin ekman: händelser vid vatten
 
Händelser vid vatten, 1993

Det första kapitlet låter oss förstå att något dramatiskt hände i huvudpersonernas liv för arton år sedan. Något som gjorde att Annie inte en enda gång sedan dess glömt att låsa sin ytterdörr inför natten och även att hon känner sig tvungen att ha ett gevär liggande intill sängen.
I nästa kapitel är vi tillbaka till den dagen när allt börjar - midsommarafton ungefär arton år tidigare. Annie och hennes 6-åriga dotter Mia är på väg från Stockholm upp till Jämtland. De ska bo uppe i fjället i närheten av ett kollektiv "gröna vågare" – Stjärnbergsfolket, där Annie ska vara lärare åt kollektivets barn. Hennes älskare och blivande sambo, Dan, ska möta dem vid busstationen i Svartvattnet men han dröjer. Lokalbefolkningen är inte speciellt tillmötesgående och Annie känner att hon måste ta sin dotter och själv bege sig upp till den stuga Dan berättat att de ska bo i.

Jag sträckläste i princip den här boken som är otroligt spännande och lättläst. "Händelser vid vatten" innehåller en kriminalgåta men vi ser den inte genom polisens ögon utan utifrån vad händelserna betyder för människorna som lever sina liv i närheten av det hemska. Boken handlar om människors rädsla för det främmande, om gamla grannfejder och svårbrutna negativa familjemönster. Den handlar om moderskärlek.
Kerstin Ekmans bok "Händelser vid vatten" är mycket läsvärd och jag rekommenderar den verkligen.

Ulrika, oktober 2003
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]