hem > ulrikas boksida > jean-marie gustave le clézio: skattsökaren
 
Skattsökaren, 2008 (Originaltitel: Le chercheur d’or, 1985)

Alexis är en åttaårig pojke som lever med sin ett år äldre syster samt sin mor och far på ön Mauritius, utanför Afrikas östkust. Hans liv är fritt och tämligen bekymmerslöst fram tills faderns misslyckade affärer gör att familjen måste lämna sin fridfulla plats och bege sig till en annan del av ön. Fadern dör en tid efteråt men innan dess har han delgivit Alexis sin övertygelse om att han i sin ägo har några kartor som visar var en gammal sjörövarskatt är gömd.

Alexis fylls av samma optimism och drömmar som drivit hans far genom livet och tänker att han en dag ska finna skatten och skaffa tillbaka den egendom som familjen förlorat.

Le Clézio har ett vackert språk, tidvis mycket vackert. Skattsökaren är en saga, samtidigt som den också är en äventyrsroman om ett sökande efter något som till sist kanske bara kan återfinnas i en själv. Det är också en skildring över de vitas stöld av urbefolknings land, tillgångar och kultur, genom kolonisationen. Antagligen ger bokens många bottnar olika resonans hos olika läsare.

Le Clézios familj härstammar själva från Mauritius och Skattsökaren bär spår av hans egen farfars liv. Jag tyckte mycket om boken och känslan är att jag kommer att återvända till den igen, samtidigt som jag tror att den är mer lättillgänglig om man liksom jag, fascineras av havet (och fartyg) - men jag kan ha fel.

Ulrika, juli 2009
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]