hem > ulrikas boksida > jeanette winterson: skrivet på kroppen
 
Skrivet på kroppen, 1992 (Originaltitel: Written on the Body)

"Varför är förlusten kärlekens mått?" Så inleder Jeanette Winterson sin bok Skrivet på kroppen och denna fråga återkommer på flera ställen. Det är bokens huvudperson som uttrycker den och personen i fråga har gått igenom många förhållanden och lika många separationer. Som läsare får vi aldrig veta om denna person är en man eller kvinna, men det har ingen betydelse för handlingen, den kanske till och med blir mer allmängiltig på grund av det.

När boken inleds har huvudpersonen just lämnat en relation bakom sig. Handlingen rör sig kring detta förhållande, den passionerade kärleken mellan bokens jag och kvinnan som heter Louise. Allt eftersom förstår vi hur betydelsefull Louise varit och att kärleken fortfarande lever kvar i samma styrka inom berättarjaget.

Jeanette Wintersons språk är otroligt vackert och poetiskt. Det är en lustfylld upplevelse att känna hennes formuleringar fylla mitt inre och ge liv åt mitt sinne. Winterson beskriver svårigheterna med kärlek men också hur storslagen den kan vara när allt stämmer.

Ulrika, april 2002
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]