hem > ulrikas boksida > sarah waters: tipping the velvet
 
Kyssa sammet, 2004 (Originaltitel: Tipping the Velvet, 1998)

Nancy Astley är en ostronflicka i Whitstable i slutet av 1800-talet. På dagarna jobbar hon i sin fars restaurang men på fritiden är hon och hennes syster flitiga besökare på grannstadens Music Hall-teater. Där ser hon Kitty Butler för första gången, en artist som uppträder i rollen av en manlig charmör. Mötet med Kitty kommer att föra Nancy ut på en resa som vida kontrasterar hennes dittills så trygga hemmatillvaro.

Sarah Waters har gjort en levande beskrivning av 1880-talets London och dess invånares skiftande levnadsvillkor. Waters har lagt ned stor möda på att återge det tidstypiska språket och har bland annat studerat det sena 1800-talets pornografiska berättelser. Waters är mycket detaljerad i sina erotiska skildringar.

Jag har läst både den engelska utgåvan och den svenska översättningen och märker tyvärr att boken har förlorat mycket av sin språkliga karaktär i översättningen. Den svenska översättningen har ett alldeles för modernt språk enligt mig. Jag tycker att Sarah Waters har skrivit en väldigt bra bok som om möjligt bör läsas på sitt originalspråk.

Ulrika, april 2005
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]