hem > ulrikas boksida > sarah schulman: vid yttersta randen
 
Vid yttersta randen, 1990 (Originaltitel: People in trouble)

Ramberättelsen består av ett slags triangeldrama. De tre inblandade är konstnärsparet Kate och Peter och Molly som är Kates älskarinna. AIDS skördar många offer, också i Mollys bekantskapskrets där begravningar är en vanlig företeelse. Både Kate och Peter ser plötsligt ett New York de inte märkt tidigare. Män och kvinnor som blivit smittade av HIV och som samhället väljer att negligera, människor i alla åldrar som tigger på gatorna, hemlösa och fattiga, varav många av dem också är drogberoende.

Upplevelsen av att två personer utnyttjas - låter sig utnyttjas - av en tredje växer sig starkare ju längre handlingen tar en. Kate utvecklas mycket i mötet med Mollys vänner, speciellt bögarna i aktivistgruppen "Justice". Hon söker sin identitet men klarar samtidigt inte riktigt av att konfronteras med de känslor som finns i henne. På samma sätt tvingas både Peter och Molly att göra upp med sin respektive situation. De måste komma till klarhet över vad de vill ha ut av en relation.

Genom hela boken personifieras det onda genom fastighetsmagnaten och borgmästarkandidaten Ronald Horne. Han som bland annat äger ett hotell där de anställda är utklädda till slavar och pådrivare och drinkarna i baren bär namn efter tidigare koloniserade områden.

En läsvärd bok även om den inte får högsta betyg av mig.

Ulrika, maj 2002
 

© copyright 1998-2011 kagus.nu    kontakt: info@kagus.nu     sajten uppdaterades senast: 2011-04-28
[an error occurred while processing this directive]